Wat is kramp?

Wie kent het beeld niet? Een voetballer die met een van pijn vertrokken gezicht kermend op de grond ligt, terwijl zijn medespeler of tegenstander probeert zijn been hoog in de lucht te houden. Dit gebeurt meestal aan het einde van een zware wedstrijd.

De oorzaak is vaak kramp in hamstrings of kuiten, situaties waarbij alle spiervezels van een spier tegelijk samentrekken. En dat is heel pijnlijk. Het ontstaat doordat de zenuwen een overdreven impuls geven. Hoe dit precies werkt is niet helemaal duidelijk. Wel zijn er meerdere redenen die er voor kunnen zorgen dat kramp toeslaat.

Een belangrijke veroorzaker is bijvoorbeeld verminderde bloedtoevoer naar de spieren, iets dat gebeurt als je net hebt gegeten. Dan is het bloed namelijk nodig voor de spijsvertering. De oplossing is om niet direct na het eten te sporten. Kramp kan daarnaast ontstaan door het verlies van vocht en zouten, bijvoorbeeld door zweten en uitdroging. Dit komt voor bij zware inspanning in de hitte en noemt men hittekrampen. Tekorten aan suiker (glucose) kan ook spierkramp veroorzaken, net als een bijwerking van bepaalde medicijnen. De laatste belangrijke oorzaak is vermoeidheid.

Om kramp te doen stoppen is de beste methode de spier te strekken. Door het langer maken van de spier, kan deze niet meer samen trekken. Als de kramp eenmaal voorbij is kan masseren helpen. Hierdoor raakt de spier ontspannen. Daarnaast helpt het tegen spierpijn die kan optreden na een krampaanval.

Kramp voorkomen is natuurlijk nog beter. Voldoende rust na zware trainingssessies is van groot belang. Een uitgeruste spier schiet namelijk minder snel in de kramp dan een vermoeide spier. Daarnaast dient de vochtbalans in orde te zijn. Dit doe je door voldoende te drinken vóór en tijdens het sporten. Een goede indicatie voor een goede vochtbalans is de kleur van de urine; deze moet altijd een lichte kleur hebben. Sportdranken zorgen naast de aanvulling van vocht voor aanvulling van mineralen; zeer belangrijk als het zweetverlies groot is.

CJVV kramp

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws