Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen is een andere naam voor Claudicatio Intermittens. Dit is een veel voorkomende vaataandoening waarbij vaten in het lichaam kunnen verstoppen en/of vernauwen door slagaderverkaling. Door de vernauwing in de vaten komt er te weinig bloed (zuurstof) in de spieren van de benen tijdens het lopen. Dit resulteert in pijnklachten van het been (zogenoemde ischemische pijn). Als de spieren rust krijgen (even stilstaan voor een etalage) zakt de pijn weer wat weg.

 

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie. Door middel van een intensief behandeltraject wordt de pijnvrije en maximale loopafstand aanzienlijk vergroot. Zeker op de lange termijn geeft dit betere resultaten dan een vaatoperatie! Dit komt mede doordat er aandacht wordt besteed aan de leefstijl. Bijvoorbeeld stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

 

De praktijk is aangesloten bij ClaudicatioNet, een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten zijn geschoold. Onze gespecialiseerde therapeuten moeten dan ook hun scholing bijhouden.

 

Download de brochure etalagebenen

Vergoeding

Sinds 2017 worden de eerste 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering voor patiënten met een verwijzing van de huisarts of specialist.

Onze claudicatiotherapeuten

Bij fysiotherapie Bergstraat werken 2 claudicatiotherapeuten

Gijs Ganzevles
Praktijkeigenaar, Fysiotherapie, Manuele therapie, Dry needling, MSU Echografie, Claudicatiotherapeut, Hoofdpijnklachten en duizeligheid

 

Renze Dijkstra
Fysiotherapie, Claudicatiotherapeut, Medical taping, Sportgerelateerde klachten